Je gaat een huis aankopen. 3 snelle tips voor jouw woonlening

Je gaat een huis aankopen. Je moet op zoek naar een hypothecair krediet. Mis dan deze 3 snelle tips voor jouw woonlening niet.

Hoeveel wil je afbetalen voor jouw woonlening?

Deze vraag stelt een bankdirecteur of kredietmakelaar misschien niet altijd. Toch is het een belangrijke vraag.

Hoeveel wil je afbetalen voor de aankoop van jouw droomwoning?

Huur je vandaag en betaal je huurgeld? Hoeveel gaat jouw woning je kosten? Ben je bereid jouw levensstijl hieraan eventueel aan te passen?

Je kan een droom nastreven, maar het moet ook voor jezelf betaalbaar blijven. Een huis aankopen is een belangrijke stap in jouw leven. Denk er dus goed over na.

 

Leef je om te werken of werk je om te leven?

 

Hoeveel kan je afbetalen voor jouw woonlening?

Hoeveel kan je afbetalen aan jouw woonlening? Het antwoord op deze vraag is wel één van de belangrijkste antwoorden.

Op het internet zijn er verschillende tools beschikbaar om jouw hypothecair krediet te simuleren.

Opgelet, dit zijn maar simulaties. Voor een echte begeleiding bij het opstellen van een financieel plan voor een woonlening ga je best te rade bij een professioneel kredietmakelaar.

Hij kan je op verschillende vlakken begeleiden als je een huis gaat aankopen. Denk maar aan de verschillende verzekeringen en de fiscaliteit.

 

Hoe ziet een kredietverstrekker naar jouw woonlening?

Je weet nu hoeveel je wilt en kan afbetalen, maar hoe ziet een kredietverstrekker nu naar jouw woonlening?

Deze 5 vragen komen aan bod in de beoordeling van jouw hypothecair krediet:

 

Heb je een stabiele arbeidssituatie?

Onder een stabiele arbeidssituatie gaat de kredietverstrekker kijken hoelang je al aan het werkt bent bij jouw huidige werkgever. Soms kan een kredietverstrekker ook een historiek vragen. Hiermee wilt hij jou beter leren kennen. Iemand die al lang bij zijn huidige werkgever werkt, boezemt vertrouwen in.

Hoeveel verdien je?

Het antwoord op deze vraag is belangrijk om jouw terugbetalingscapaciteit te kunnen inschatten. Ga je jouw hypothecair krediet kunnen terugbetalen. Hoeveel van jouw inkomen gaat naar de terugbetaling van jouw woonlening? Hoeveel houd je over om van te leven en andere kosten te betalen?

Heb je eigen middelen?

Als je zelf eigen middelen (spaargeld) gaat investeren in de aankoop van jouw woning, gaat de kredietverstrekker sneller geneigd zijn om jou een hypothecair krediet te geven. Een kredietverstrekker redeneert dan dat jij ook bewust bent van het “risico”. Ook kan dit het tarief voor jouw woonlening beïnvloeden. Hoe meer eigen middelen jij in de aankoop van jouw woning stopt, hoe lager het tarief zal zijn.

Heb je andere kredieten of lening af te betalen?

Heb je op het moment van de aanvraag voor een hypothecair krediet nog andere kredieten of leningen lopen? Waarvoor hebben die gediend? Dit geeft een beeld van wat voor jou belangrijk is. Ook zal dit het maximum bedrag voor jouw woonlening beïnvloeden. Hoe meer kredieten of leningen jij hebt lopen, hoe minder je zal kunnen gaan ontlenen.

Betaal je jouw andere kredieten en leningen regelmatig?

Als je andere kredieten of leningen hebt lopen, zal een kredietverstrekker altijd nagaan of deze regelmatig worden terugbetaald. Hiervoor raadpleegt de kredietverstrekker altijd het bestand van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren van de Nationale Bank van België. Ook wel de C.K.P. genoemd. Daar kunnen ze alleen zien wat voor soort kredieten of leningen er zijn. Hoeveel je ervoor moet betalen en hoelang je ze nog moet betalen. Ze zien niet bij welke bank ze werden aangegaan.

 

Je merkt het. Er komt heel wat bij te kijken. Laat je daarom bijstaan door een specialist als je jouw huis gaat aankopen en een woonlening zoekt. Via deze link krijg je een overzicht van alle aangesloten kredietbemiddelaars in hypothecair krediet. Er is er vast eentje bij jou in de buurt.
Succes!

 

Deze artikelen zullen je waarschijnlijk ook interesseren:

Aankoop eerste woning – 3 tips voor jongeren
Welke documenten heb je nodig voor jouw hypotheekaanvraag?
Nieuwe woning kopen? Belang van opschortende voorwaarden in de compromis
Goedkoop woonkrediet? 3 valkuilen!
3 tips om jouw hypothecair krediet te kiezen.
7 stappen om jouw ideale woning te kopen
Wat is het tarief voor mijn hypotheek?

 


Laat hier uw commentaar na

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Door het indienen van dit formulier accepteert u de privacy policy van Mollom.