Vragen en antwoorden over de Zwarte Lijst van de Nationale Bank

Vragen en antwoorden over de Zwarte Lijst van de Nationale Bank

NOG ARTIEAls je de op zwarte lijst van de Nationale Bank staat, dan krijg je geen nieuwe kredieten. Hieronder lees je 5 veelgestelde vragen en antwoorden over de Zwarte Lijst.

 

Wat is de Zwarte Lijst van de Nationale Bank?

De Zwarte lijst van de Nationale Bank is een centraal bestand van alle consumenten- en hypothecaire kredieten die niet regelmatig worden terugbetaald.

Het doel van de Zwarte Lijst is om je als consument tegen jezelf te beschermen. Als je op de Zwarte Lijst staat, krijg je immers geen nieuwe kredieten meer.

 

Hoe kom ik op de Zwarte Lijst terecht?

Wanneer ik als consument een afgesloten krediet niet volgens de afspraken terugbetaal, dan stuurt mijn kredietgever mij een aangetekende brief.

Als ik hier niet op reageer, dan is de kredietgever verplicht de Nationale Bank te verwittigen. Op dat moment stuurt de Nationale Bank me een bevestiging en kan ik geen krediet meer afsluiten. 

 

Je staat op de Zwarte Lijst, wat nu?

Ik blijf als consument maximum 10 jaar op de Zwarte Lijst staan. Wanneer ik de achterstand terugbetaal, zal deze termijn ingekort worden tot 1 jaar, te rekenen vanaf de terugbetaling.

Spreek erover met je kredietspecialist en laat de toestand zeker niet escaleren. Je bent zeker niet alleen. In België alleen al worden méér dan 500.000 kredieten slecht terugbetaald.

 

Misverstanden over Zwarte Lijst

Een groot misverstand over het geregistreerd staan op de Zwarte Lijst is dat men ”ten dode” is opgeschreven. “Ik ben een gevangene van mijn eigen financiële wanbeleid.”

Dit is absolute onzin. Iedereen kan een financiële tegenslag hebben en verdient een tweede kans.

 

Grijp jouw kans : contacteer jouw kredietspecialist

Sta je op de Zwarte Lijst van de Nationale Bank, dan zal jouw bankier je wellicht geen nieuw krediet geven. Je kredietspecialist heeft meer mogelijkheden. 

Klik hier voor een lijst van kredietspecialisten bij jouw in de buurt.  

Heb je nog vragen of opmerkingen, deel ze hieronder of stuur ons een email

NOG ENKELE ARTIKELS

Jouw ex-partner betaalt de lening niet meer. Opgepast, gevaar!

Duidelijke uitleg en tips bij problemen om je hypotheek te betalen.

Achterstand van méér dan 1.000 € po een lening. Wat nu?

 


Reacties (29)
avatar

september 28, 2015, 10:04 am

geachte,,

Kan ik mij uitkopen , zodat ik van de zwarte lijst af ben.
mvg Andy Rooms

avatar

september 28, 2015, 3:07 pm

Beste Andy,

Bedankt voor jouw reactie.

Kan je een email versturen naar sven@hypoconnect.be. Leg jouw situatie uit. Dan bekijken we wat mogelijk is.

avatar

december 17, 2015, 10:29 am

Beste,

Wat als ik mijn achterstand heb weggewerkt en ook mijn lening voledig terug heb betaalt met bewijs van voledige terug betaling.
Kan ik van dit moment een lening krijgen of moet ik ook een jaar wachten tot ik van de lijst ben?

avatar

december 18, 2015, 9:46 am

Dag Jeroom,

Bedankt voor jouw vraag. Het is niet duidelijk of je een lening op afbetaling zoekt of een woonkrediet.

Best informeer je eens bij één van onze aangesloten kredietbemiddelaars in hypothecair krediet. Zij zullen jou gepast advies kunnen geven.

Je kan de lijst terugvinden op onze website onder de rubriek "vind een makelaar". Daar kan je op postcode of gemeente/stad de dichtsbijzijnde kredietbemiddelaar vinden.

Dit advies is vrijblijvend en gratis.  Je doet er goed aan om een overzicht bij te hebben van al jouw lopende kredieten zodat jouw kredietmakelaar weet in welke situatie je je bevindt.

Veel succes!

avatar

januari 25, 2016, 7:04 pm

Beste,ik heb in mijn vorige relatie schulden gehad en we zijn toen in bemiddeling gegaan,nu wij zijn al een aantal jaar uiteen en ik heb reeds anderhalf jaar alles afbetaald,op 2-3j tijd,dus ook zijn deel en nu betaald hij me maandelijks terug via de schuldbemiddelingsadvocaat..heb nu een nieuwe relatie en wij huren maar zouden graag iets kopen,ik heb al geraadpleegd op de nationale bank of ik nog op de zwarte lijst sta,maar ik kan er niet goed aan uit..aan wat zie je of je er nog opstaat of niet? kan ik ooit iets kopen of ben ik de dupe door de ex die niet direct kan afbetalen? Terwijl in de spaarpot wel t grote deel staat door heel de schuld te vereffenen..ben radeloos

avatar

januari 26, 2016, 11:18 am

Dag Britt,

Bedankt voor jouw commentaar. Het is me niet volledig duidelijk of jij je nog in collectieve schuldenregeling bevindt. Alles hangt af wie er oorspronkelijk in het vonnis werd opgenomen en wie er ondertussen een nieuw vonnis heeft verkregen waaruit het einde van de opdracht van de schuldbemiddelaar blijkt. Heb jij zo een vonnis gekregen?

Uit jouw commentaar begrijp ik wel dat je al een attest van de Nationale bank van belgië (Centrale voor Kredieten aan Particulieren) hebt bekomen. Het is heel eenvoudig om dit te laten nakijken door een kredietbemiddelaar in hypothecair krediet. 

Maak een afspraak met een kredietmakelaar uit jouw buurt. Neem het attest mee en leg jouw situatie uit. Zo kan hij een gepersonaliseerd advies formuleren. Je kan op onze website bij de rubriek "vind een makelaar" heel gemakkelijk de gegevens van een kredietmakelaar uit jouw buurt terugvinden.

Ik wens jullie veel geluk en moed toe. Je mag ons altijd op de hoogte houden.

Mvg

Sven

avatar

januari 28, 2016, 11:22 am

Geachte,

Ik zat tot enkele maanden geleden in schuldbemiddeling. Ik heb vroegtijdig alles kunnen laten afbetalen.
Eind augustus kreeg ik een brief van het gerecht dat alle schulden zijn afbetaald en dat de schuldbemiddeling werd stop gezet.
Alles is dus weer in orde. Echter sta ik nog tot eind dit jaar op de zwarte lijst. Hoe kan ik daar vroegtijdig van af geraken?
Ik zou graag stoppen met huren en samen met mijn vriendin een huis kopen (we hebben er namelijk al een op het oog).

Met vriendelijke groeten

Axel

avatar

februari 01, 2016, 1:35 pm

Dag Axel,

Bedankt voor jouw vraag. Ik vermoed dat vele lezers in jouw situatie zitten. Zeker als je voorgaande commentaren leest.

Jammer genoeg zit er nu waarschijnlijk niet veel meer op dan te wachten tot die negatieve melding op de C.K.P. weg is. Vele kredietgevers zijn terughoudend om krediet te verstrekken als je net uit collectieve schuldenregeling komt. Best spaar je ondertussen nog een beetje zodat je kan aantonen dat je inspanningen levert om vooruit te komen in het leven.

Als je zekerheid wilt hebben, kan je via onze website altijd terecht bij een kredietmakelaar in jouw buurt. Zoek even verder op postcode en vul het formulier in.

Veel succes,

Sven

avatar

februari 20, 2016, 6:16 pm

Beste,

ik ben momenteel al 4 jaar weg van mijn ex-partner. In den tijd heb ik borg gestaan voor een autolening. Momenteel sta ik op de zwarte lijst want mijn ex-partner zit in een collectieve schuldbemiddeling en de auto is nog niet afbetaald. Wel heb ik een ondergetekend papier waarin staat dat hij de volledig schuldig bedrag van de auto op zich neemt. Hij rijdt nog elke dag nog met deze auto. Nu willen ik en mijn huidige man binnen 1 jaar een eigen huisje kopen. Maar dit lukt niet omdat ik op die lijst staat.

Is er een manier om daar toch van af te geraken?

Groetjes

avatar

februari 25, 2016, 10:13 am

Hallo,

Bedankt voor jouw vraag. Zulke zaken gebeuren dikwijls. Bij veel mensen. Je bent dus niet alleen. Als je samen met jouw ex-man een lening of krediet hebt afgesloten, blijf je voor de kredietgever verantwoordelijk. Ook bij wanbetaling. De bankier hoeft met de regeling tussen jou en je ex-partner geen rekening te houden. Dit betekent dat de bankier zich naar allebei kan wenden voor de betaling.

Wat moet je nu doen? 

Als jij volgend jaar zonder problemen een huis wilt kopen, moet je de openstaande schuld terugbetalen. Zo kan de bank de volledige terugbetaling registreren en melden aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Zo zal je na een termijn van minstens één jaar verdwijnen van de "zwarte lijst".

Omdat jouw ex-partner in collectieve schuldenregeling zit, neem je best ook contact op met jouw ex-partner en zijn schuldbemiddelaar om de gelden terug te krijgen.

Geen evidente zaak, maar wel de enige manier om zelf verder te geraken.

Ik wens je veel succes. Heb je nadien nog vragen, stuur me gerust een email.

avatar

mei 11, 2016, 6:32 pm

geachte,

door visa te laat op 0 saldo terug te komen sta ik 1 jaar op zwarte lijst. Heb wel een 0 stelling gehad, maar kan ik nu geen huislening met mijn man meer aanvragen gedurende 1 jaar?

Alvast bedankt

avatar

mei 12, 2016, 3:40 pm

Dag Kelly,

Bedankt voor jouw vraag die velen onder ons kan interesseren. Het is inderdaad zo dat kredietopeningen (kredietkaarten) een verplichte nulstelling hebben. Indien je niet tijdig "boven water" komt, dan riskeer je dus effectief om negatief gemeld te geraken op de Centrale voor Kreideten aan Particulieren, of ook wel de "zwarte lijst" genoemd. 

Dit kan dan inderdaad gevolgen hebben als je op zoek bent naar een (nieuw) woonkrediet.

Toch zou ik je willen voorstellen om eens een afspraak te maken met één van de aangesloten kredietmakelaars. Misschien is er toch nog een oplossing? Bovenaan de website zie je "vind uw makelaar". Open de pagina en geef jouw postcode in. Je ziet dan een lijst van kredietmakelaars uit jouw buurt. Je kan hen contacteren door op "contact" te drukken en het formulier in te vullen en door te sturen.

Veel succes!

Sven

avatar

mei 18, 2016, 6:02 am

Geachte,

Ik heb een vraag omtrend dat we vermeld staan op de zwarte lijst. Hierover hebben we nooit een schriftelijke verwittiging gehad over onze achterstal, enkel via een oude mail die ik al jaren niet meer gebruik. Ook hebben we nooit de 3 maanden van ons hypothicaire leningen overschreden. Wel 2 maand. Zij beweren nu dat die 2maand plus interesten overeenkomt met 3 maanden. Kan dit zomaar?

Alvast bedankt

avatar

mei 19, 2016, 1:53 pm

Beste Adriaan,

Normaliter moet een kredietgever jou altijd via aangetekend schrijven in gebreke stellen. Mogelijk ben je in de tussen periode verhuisd en is de brief teruggekeerd.

Deze brief moet er eerst zijn. Nadien krijg je tijd om de achterstand aan te zuiveren. Wanbetaling zal gemeld worden wanneer je de som binnen de 3 maanden niet of gedeeltelijk betaald hebt. Of wanneer een verschuldigd bedrag niet of onvolledig betaald is binnen één maand na ingebrekestelling via aangetekend schrijven.

avatar

mei 27, 2016, 1:54 pm

Beste,

Veel zal afhangen van hoe uw toekomstige kredietgever (in Nederland) hiernaar kijkt. Misschien zijn er kredietgevers die er problemen mee hebben. Misschien zijn er anderen die er geen probleem mee hebben. In ieder geval bestaat er in Nederland een ander type van Centrale voor Krediet aan Particulieren, namelijk de BKR. Bureau Krediet Registratie.Zowel Belgë als nederland houden enkel gegevens bij van de kredieten verstrekt in eigen land.

Mvg

Sven

avatar

juni 08, 2016, 7:53 pm

Beste,

Ik heb als 19jarige een contract ondertekend via X niet wetende wat het eigenlijk precies was. Voor de aankoop van een laptop. Nu sta ik ineens op de zwarte lijst omdat zij beweren dat ik een "wanbetaler" ben. Ik heb telkens elke maand betaald via domiciliering dan nog! Dat heeft jaren aangesleept want ik verstond er niks van maar ik bleef betalen want ik wou er vanaf zijn. En nu sta ik ineens op die zwarte lijst! Het is een hij zegt/zij zegt verhaal. Zij beweren dat ze per post een waarschuwing gestuurd hebben. Terwijl ik niets heb ontvangen. De betalingen zijn altijd gebeurd. Maar wat in kleine lettertjes veronderstel ik erbij zal gestaan hebben was dat het bedrag tegen een bepaalde datum moest afbetaald zijn. Ik had daar geen flauw idee van ik verstond van dat hele systeem niets ik wil er al zo lang vanaf geraken en nu dit! Dus ik weet niet wat ik moet doen.. Ik heb nooit schulden gehad of wat dan ook van financiele problemen. En ik wil een lening aangaan voor een pand dus nu stort heel mijn plan gewoonweg in omdat zij mij zo praktijken aandoen.. Wat kan ik doen? Ik heb daar nooit een brief of iets van ontvangen.

Mvg

avatar

juni 09, 2016, 5:57 pm

Beste,

In jouw geval zou ik een afrekening opvragen bij de kredietverstrekker. Hiermee kan je direct zien of er nog iets betaald moet worden. Als consument heb je verder het recht om aan de Nationale Bank van België een attest opvragen van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Dit attest neemt al jouw lopende kredietengagementen op. Zo heb je een duidelijk overzicht via een officiële instantie.

Voor vele banken zal jouw verhaal inderdaad eindigen zolang je op de "zwarte lijst" staat. Je kan ook altijd via deze site eens luisteren bij één van de kredietmakelaars om te kijken wat je moet doen of kunt doen. Bovenaan deze pagina klik je op "vind jouw makelaar". Typ jouw postcode in en kies daarna een kredietmakelaar voor een persoonlijk gesprek.

Via deze link kom je meer te weten over het attest van de Nationale Bank van België.

PS: we hebben de naam van de kredietgever vervangen door een "X" om discretie te garanderen

avatar

juli 27, 2016, 10:51 am

Beste,
Ik heb altijd een eigendom gehad.
In 2010 kocht ik een woning samen met mijn partner.Het ging om een zeer moeilijk dossier volgens de bank.De acte moest ondertekend worden in oktober maar doordat de bank hun beslissing bleef uitstellen zijn wij met een boete opgezadeld geweest van 2500 euro.uiteindelijk is de beslissing gevallen en werd een krediet toegestaan van 312000 euro met een afbetalingsplan van 1800 euro per maand. Doordat we al in overtreding waren konden wij niet meer terug en hebben we het krediet aanvaard. Met als gevolg dat je nog zo hard mag werken.1800 euro per maand is zwaar. Bijkomend kreeg mijn partner een alcoholprobleem met als gevolg dat de lening door mij moest worden betaald want hij draaide al zijn centen erdoor. Hij beloofde alsmaar dat het zou goed komen en een oplossing zou zoeken maar ondertussen ging de situatie van kwaad naar erger en moest het huis worden verkocht. De verkoopprijs lag onder het geleende bedrag waardoor er nog 50000 euro dient worden verheffend. De relatie is beëindigd en ondertussen is mijn exporteer overleden waardoor ik alleen insta voor de aflossing.Het valt me zeer zwaar dat ik geen tweede kans kan krijgen.ik zou zo graag terug iets voor mezelf kopen. Al is het een studio als ik maar het gevoel heb niet afgeschreven te zijn.
Ik ga kapot aan het idee.Ondertussen heeft er dit jaar een artikel in de krant gestaan waaruit blijkt dat onze bankier Tom X (Y-bank) uit Z die onze lening in orde bracht voor de correctionele rechtbank is gekomen voor oplichting en geld verduistering..

avatar

juli 28, 2016, 11:36 am

Dag Miriam,

Bedankt voor jouw getuigenis. Het blijkt inderdaad een moeilijke periode voor je te zijn geweest.

Als je opnieuw iets wilt gaan kopen, zal je de restschuld bij de bank moeten kunnen terugbetalen. Zolang je dit niet doet, zal je negatief geregistreerd blijven staan op de C.K.P. (zwarte lijst) en zal je geen nieuw consumentenkrediet meer krijgen. Ook voor een nieuw hypothecair krediet zal het moeilijk worden. De nieuwe kredietgever zal schrik hebben dat de vorige bank beslag gaat leggen op jouw nieuwe woning (studio).

Momenteel blijven er weinig andere pistes over. Je kan jouw situatie nog eens voorleggen aan één van de kredietmakelaars die je op onze website terugvindt, maar ik vrees dat ze tot dezelfde conclusie gaan komen.

Misschien kan je gaan praten met jouw huidige bank en kijken of ze bereid zijn een schuldherschikking te doen, al dan niet tesamen met een financiering van een nieuwe woonst.

Veel sterkte!

Sven

ps: ik heb de namen in jouw commentaar vervangen door X-Y-Z. Dit uit respect voor eenieder. 

avatar

september 04, 2016, 7:39 pm

Beste

Ik sta op de zwarte lijst, de reden is niet dat ik niet betaalde maar om dat ik het nooit op 0 heb laten komen.

Maar ik sta op de zwarte lijst, sta dan mijn man er ook op, hij heeft geen schulden gemaakt

Mvg
Fati

avatar

september 09, 2016, 9:13 am

Dag Fati,

Bedankt voor jouw commentaar. Toevalllig gaat volgende week een artikel verschijnen rond deze problematiek. Weinige mensen weten dat je op geregelde tijdstippen bij kredietopeningen (kredietkaarten) indrdaad terug op nul (0) moet komen. Doe je dit niet, is de kredietgever verplicht je negatief te melden op de C.K.P. ("zwarte lijst"). Wie er dan gemeld staat, hangt af van wie destijds het contract getekend heeft en op wiens naam de kredietopening staat. Dat kan je te weten komen bij de kredietgever.

avatar

september 14, 2016, 5:09 pm

Als ik dit allemaal lees krijg ik het benauwd.benauwd omdat ik in hetzelfde schuitje zit en er niets aan kan veranderen.ikzelf ben een vrouw van 44 jaar en vrachtwagenchauffeur van beroep.ik sta s'morgensvroeg op om 2-3u en weet nooit hoelaat ik thuiskom en vaak ben ik bijna een ganse week van huis.ik verdien mooi maar mijn motivatie is weg omdat ik weet dat ik nooit geen toekomst of mooi spaarboekje op kan bouwen voor mijn kids.ik ben tweemaal getrouwd en gescheiden.de eerste ex is de papa van mijn kids en draagt al sinds 2009 niet meer bij aan het onderhoud van de kids.ondertussen staat hij al bijna 16000 € aan alimentatiegeld achter dat ik al via alle mogelijke middelen heb proberen te krijgen maar telkens stopt hij met werken.dus...noppes.Bij mijn tweede ex-partner heb ik de mokerslag pas echt gekregen en duchtig gevoeld.toen ik hem heb leren kennen had hij 1.200.000 frank schuld van zijn vorig huwelijk die ik samen met hem heb weggewerkt omdat ik hem graag zag.We hebben zijn ouders huis toen gekocht .Pas bij de notaris kwam ik te horen -na het tekenen van de hypotheeklening-dat ik nooit mede-eigenaar zou mogen worden door recht van bewoning door zijn vader.hij bleef bij ons inwonen.ok,geen punt dacht ik toen.Daarna wilde hij er nog een auto bij terwijl we al een degelijke auto hadden maar meneer wilde graag zijn goesting.ok,geen punt dacht ik...tot in 2008 ik bij hem wegging.Toen zijn de poppen pas echt beginnen dansen.Ik had hem gevraagd om de hypotheek-en autolening te laten herzien op zijn naam omdat ik totaal niets mee kreeg.alleen mijn persoonlijke spullen half afgebroken.In 2009 kreeg ik een brief van de nationale bank dat ik geregistreerd werd bij de nationale bank.Meneer had allebei de leningen niet meer betaald.Was alles kwijt +ik mocht nog persoonsbelastingen 2 jaar van hem na mekaar betalen en boetes van de auto's die hij gemaakt had ,ondertussen al behandeld door de deurwaarder natuurlijk.Nu ben ik gelukkig getrouwd maar kunnen ook niet verder .Mijn huidige man heeft een huis gekocht voordat we trouwden zodat we toch een eigen huis konden hebben.Ons spaarboekje voor onze kids later,zo noemen we het.Een paar maanden geleden ontving ik een brief van de financiele instelling -waar mijn ex en ik de autolening hadden aangegaan destijds -dat ik de lening moest afbetalen want mijn man zat in een schuldbemiddeling en dat ging niet snel genoeg met terugbetalen.Nu ben ik onze auto aan het afbetalen die mijn ex nog heeft en opnieuw ingeschreven is op zijn vriendin haar naam.Ik ben ook te weten gekomen dat hij de enorme keuken die we hadden heeft omgebouwd tot een cafe waar iedereen in en uit loopt,in het zwart werkt en niet ingeschreven is,geen schuldsaldoverzekering heeft op de hypotheek ,geen ziekenkas of syndicaat meer heeft,zijn vriendin onwettig bij hem woont en niet begrijp hoe zo iemand een schuldbemiddeling kan hebben.Deze mensen worden pas echt beschermd door ons rechtssysteem en ik heb al vanalles geprobeerd maar beland constant met mijn neus keihard tegen de muur.Ik wil zo graag doorgaan maar soms ontbreekt mij de moed om s'morgens op te staan en er weer tegenaan te gaan.Er moet nog het een en ander gerenoveerd worden aan ons huis maar alles moet cash betaald worden omdat ik gewoon geen kredietwaardigheid meer heb door het achterhouden van mijn briefwisseling.anders had ik er nog iets aan kunnen doen.Ikzelf heb nu geen schulden meer,alles netjes betaald iedere maand maar die fout wat ik heb gemaakt kost me nu wel mijn nieuwe toekomst.Langs deze weg wil ik iedereen veel sterkte toewensen die in hetzelfde schuitje zit.
M.

avatar

september 16, 2016, 1:23 am

Ik heb vorig jaar mijn woning verkocht en heb er aardig wat aan over gehouden...ik heb een pand gezien dat ik voor een redelijke prijs kon kopen...bij mijn bank geweest...geen prob...bij mijn man zijn bank geen prob...we tekenen de verkoopsovereenkomst...schatter van mijn bank komt...geweigerd zonder uitleg....volgende bank...schatter betaald...geweigerd...blijkt dat de immo de bouwovertreding geminimaliseerd had en de bank wou dit eerst geregulariseerd zien....eigenaar weigert dit te doen...dus ben ik een jaar bezig geweest met de regularisatie en bouwvergunning voor 2 appartementen van te maken...Deze werd uiteindelijk mei dit jaar goedgekeurd...dus terug bij dezelfde bank ingediend...oppervlakte is te veel...deuh???...en terwijl duidelijk in de bouwvergunning staat...2 appartementen van bijna 220m2... elk na verbouwing in luxe afgewerkt...2 x 100% volledige bewoonbare oppervlakte dus...tegenargument ingediend en gehighlight 'gelieve bouwvergunning te lezen'...niets meer gehoord...doet niet eens de moeite om terug te berichten...andere bank... opnieuw schatter de zoveelste betaald...4x opnieuw bijkomende inlichtingen 3 weken aan een stuk terwijl ze alle stukken hebben...vandaag geweigerd...deze keer omdat het pand niet geregulariseerd is...deuh????...staat ook weer in diezelfde bouwvergunning die mij 5200€ architectskosten heeft gekost....die ik nodig had voor de regularisatie...niet voor de verbouwing...Wij lenen niet meer dan anderen lenen voor een sleutel op de deur huis waarvan de meesten dan 100% van de waarde lenen en zij alleen schrijfgeld hebben....Wij lenen 320000€ voor een gebouw totale opp 440 m2 (aankoop en verbouwingen)....maar het leenbedrag is maar 70% van de waarde na afwerking...vénale waarde na afwerking 485000 € en wij hebben een goed inkomen...moeten er 1350€ afleggen en krijgen nog een 800€ huur....ik begrijp de praktijken van de banken niet meer...en schattingskosten blijken ook meer en meer een inkomst voor hun te zijn...Wij staan niet op de zwarte lijst...hebben beide een goed inkomen...en hebben geen leningen lopen...ondertussen zijn we een jaar en 7 maanden verder...hangen er verschillende boetes en interesten boven mijn hoofd en dreig ik al mijn zuurverdiende centen kwijt te spelen door toedoen van incompetentie van bankmedewerkers die hun dossiers niet goed doornemen...alvorens aan de commissie voor te leggen... en een leugenachtige immotype en een inhalige eigenares...daarbovenop heb ik door dit hele voorval een jaar moeten huren... kost 12000€ weggegooid geld...en sta ik vanaf 30 september met 2 kinderen op straat einde huurcontract en kan ik niet aan mijn eigen geld om iets anders te huren...ik besef me terdege dat de banken het moeilijk hebben om hun grote winsten te behouden...en hierdoor denken aan schrappen van jobs etc....maar jullie helpen ook levens van de gewone mens die iets wil doen voor zijn kinderen volledig onderuit...ik ben een wrak...en de hypotheekmakelaar geloofd nog steeds in mijn project...en ik heb ervaring genoeg om dit tot een goed einde te brengen...maar een gewone middenstander moet er aangaan...je mag wel huren aan 1200€ în de maand...maar zelf niks kopen aan 1350€ in de maand...je moest maar eens verder komen in je leven hè

avatar

september 27, 2016, 7:56 pm

hey

heb een vraag, heb via internet , en met eid mijn gegevens opgevraagd bij de nationale bank
ik kreeg enkel dat er van mij geen gegevens zijn , wil dit nu zeggen dat ik niet op de zwarte lijst sta ,
heb dit nagekeken omdat ik in 2011 een faillisement achter de rug heb

avatar

september 29, 2016, 9:52 am

Dag Yves,

Via de C.K.P. kan je kijken welke kredieten je hebt lopen op privé naam. Je hebt gereglementeerde en niet-gereglementeerde kredieten. De gereglementeerde kredieten zijn bijv. kredietopeningen, leningen op afbetaling en hypothecaire kredieten; Niet-gereglementeerde kredieten zijn meestal investeringskredieten en kaskredieten. Heb je daar ook al eens naar gekeken?

Voor het overige moet je eens navraag doen bij de curator. Is het faillissement gesloten? Is iedereen terugbetaald geweest of niet? Indien niet, kan het zijn dat de curator het  faillissement toch sluit wegens ontoereikend actief. De schuldeiser ontvangt een (fiscaal) attest dat de schuld niet gerecupereerd kan worden.

avatar

oktober 06, 2016, 4:10 pm

Beste,

Ik sta niet op meer op de zwarte lijst sinds 5 maanden. Kan ik nu een woondkrediet aanvragen?
Alvast bedankt voor uw reactie!

Mvg,

Sam

avatar

oktober 10, 2016, 2:46 pm

Dag Sam,

Op basis van jouw reactie kan ik moeilijk meer zeggen dan dat je best een afspraak maakt met een kredietbemiddelaar om jouw concrete situatie te bekijken.

Hier vind je er een in jouw buurt

succes

Sven

avatar

oktober 25, 2016, 10:32 am

Beste,mijn nulstelling is over 2 maanden.ik had een credit bij ABC.ik moet nog 1500 euro terugbetalen.ik heb de laatste maanden de kaart niet meer gebruikt daar ik er snel vanaf wil zijn,maar heb het niet gehaald...zij zeggen dat ze het recht hebben het hele bedrag van mijn rekening te mogen afhalen.maar dit zou een ramp zijn voor mij daar ik alleenstaande invalide ben met 2 grote kinderen en een minimumuitkering heb. Kan ik hier niets tegen doen?alvast bedankt!grts

avatar

oktober 26, 2016, 5:17 pm

Dag Nancy,

Je kijkt best eens in de algemene voorwaarden van jouw kredietopening bij ABC wat er vermeld staat dat er zou gebeuren. Indien je hen hebt toegelaten zoiets te doen, is dit contractueel vastgelegd.

Laat hier uw commentaar na

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Door het indienen van dit formulier accepteert u de privacy policy van Mollom.