Scheiden en jouw ex-partner uitkopen? Hoe bepaal je de uitkoopsom?

Scheiden en jouw ex-partner uitkopen? Hoe bepaal je de uitkoopsom?

Je gaat scheiden. Jij wilt de woning houden en wilt jouw ex-partner uitkopen. Hoe bereken je nu deze som? Hieronder leggen we je uit welke 3 parameters je moet bekijken om deze som te bepalen. Onderaan het artikel vind je een eenvoudig voorbeeld terug.

 

Wat is de waarde van de woning?

Als je gaat scheiden en je wilt jouw partner uitkopen, dan moet je beginnen bij het begin. Wat is de waarde van de woning?

Zoals we al in een eerder artikel "Hoe kan een schatting van jouw huis je helpen?" hebben uitgelegd zijn er verschillende manieren om de waarde van jouw woning vast te leggen. Online tools geven je een indicatie. Immobiliënmakelaars geven eerder een theoretische verkoopwaarde op. Onafhankelijke schatters zijn neutraal.

Als je gaat scheiden, doe je er best aan om een onafhankelijk persoon als schatter aan te stellen. Op deze manier ga je de minste discussie hebben met jouw ex-partner en heb je nadien een onafhankelijk verslag dat als basis dient om de uitkoopsom te bepalen.

 

Wat is het saldo van de hypotheek?

Waarschijnlijk hebben jullie voor de aankoop van jullie woning een hypotheek aangegaan. Wat was het ontleend bedrag en hoeveel moet er nu nog terugbetaald worden.

Dit resterend saldo van de hypotheek is een tweede parameter waarbij je rekening moet houden als je gaat scheiden en je jouw ex-partner wilt uitkopen.

 

Was er een eigen inbreng van jou of jouw ex-partner?

Als laatste parameter moet je de eigen inbreng ook kennen. Die van jou en die van jouw ex-partner. Eigen inbreng bij de aankoop kan in normale omstandigheden altijd gerecupereerd worden bij scheiding.

Hoe meer bewijsmateriaal je hiervoor hebt, hoe gemakkelijker het wordt bij discussie. Hopelijk komt het zover niet.

 

Hoe bereken je nu de uitkoopsom? Concreet voorbeeld

Jullie kochten enkele jaren geleden een woning aan voor een bedrag van 120.000€. Jullie gingen hiervoor een hypotheek aan bij de bank en ontleenden 100.000€. Momenteel moet er nog ongeveer 60.000€ terugbetaald worden voor de hypotheek.

Jullie deden enkele werken in het huis en hebben de woning altijd goed onderhouden. Vandaag hebben jullie een onafhankelijke schatter aangesteld en deze schat de woning op 150.000€.

Ten tijde van de aankoop had jij 20.000€ eigen middelen en jouw ex-partner 10.000€.

Hoe bepaal je nu de som om jouw partner uit te kopen?

We geven je nu al mee dat het saldo van de hypotheek meestal overgenomen wordt door diegene die de ex-partner bij scheiding wilt uitkopen. In het voorbeeld wordt dit duidelijker.

 

Concreet voorbeeld berekening uitkoopsom

Huidige waarde woning = 150.000€

Saldo van de lopende hypotheek = 60.000€

Jouw eigen inbreng = 20.000€

Eigen inbreng van jouw ex-partner = 10.000€

 

150.000 (waarde woning)

- 60.000 (saldo hypotheek)

= 90.000 (te verdelen saldo)

 

Indien jullie zouden beslissen om het pand te verkopen en de hypotheek volledig terugbetalen, blijft er dus nog 90.000€ over.

Als je dit in twee gelijke helften verdeeld, zou ieder van jullie bij de scheiding 45.000€ krijgen.

Het verschil tussen jouw eigen inbreng en die van jouw ex-partner is 10.000€ (in jouw voordeel).

Dit zou erop neerkomen dat jij bij een normale verkoop en vereffening recht zou kunnen hebben op 50.000€ (45.000€ + 5.000€) en jouw partner op 40.000€ (45.000€ - 5.000€).

 

Wat te doen in dit geval?

Als je dus in dit geval jouw ex-partner bij scheiding wilt uitkopen, zal je meestal onderhandelen over de overname van de hypotheek (60.000€) en de uitkoopsom (40.000€). Voeg er nog enkele kosten bij en je zal snel aan een nieuw krediet van om en bij de 100.000€ moeten denken.

Voor sommige bankiers vorm je dan als alleenstaande een groter risico en zal men je niet willen verder helpen voor een nieuw hypothecair krediet.

Contacteer daarom eens een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet om jouw kansen in te schatten. Je vindt er een terug in jouw regio. Klik hier.

Nog een laatse raad: blijf het huidig woonkrediet verder betalen en vermijd dat je op de zwarte lijst terechtkomt!

Heb je een vraag voor ons, laat het ons weten. Mailen kan naar sven@hypoconnect.be

Wil je zelf een extra tip geven of jouw ervaring meedelen, zet dan zeker een commentaar onder het artikel.


Reacties (28)
avatar

oktober 20, 2015, 4:12 pm

Hoeveel tijd heeft de partner die het huis win inkopen om de andere partner uit te betalen ?

avatar

oktober 23, 2015, 5:36 pm

Beste Nicole,

Bedankt voor jouw vraag. De rechter of de notaris bepalen de modaliteiten van de verdeling. Kijk eens of er een termijn in vermeld staat.

avatar

februari 23, 2016, 1:24 pm

Hoe zit het ex-partner die tegenwerkt?
Er werd een officiële schatting uitgevoerd, en alle eigen inbreng is duidelijk bewijsbaar.
Toch blijkt het de bedoeling om de uitkoop te verhinderen.
Mij lijkt het een wettelijke regeling te zijn, en ik ga ervan uit dat indien alles duidelijk is er ook geen gegronde reden is om uitkoop te verhinderen?

avatar

februari 25, 2016, 10:21 am

Bedankt voor jouw commentaar. Bij scheiding komt het veel voor dat er getwist wordt over allerlei zaken. Probeer daarom de onderhandelingen zo rationeel mogelijk te houden.

Je hebt wel gelijk dat je zelf niet in onverdeeldheid moet blijven zitten. Hiermee bedoel ik dat een andere mede-eigenaar je niet kan dwingen om samen eigenaar te blijven. Als jij de andere partij wilt uitkopen, kan niemand jou dat verhinderen.

Probeer op zoek te gaan naar de oorzaak van de houding van je ex-partner. Waarom werkt de ex-partner niet mee? Wat is het discussiepunt? Kunnen jullie daar een regeling rond treffen? Waarmee zou de andere partij zich kunnen verzoenen?

Indien jullie er zelf niet uitgeraken, zal de rechter uiteindelijk beslissen. Hij zal beide partijen eerst horen en dan een vonnis vellen. Hopelijk hoeft het zover niet te komen en vinden jullie toch nog een oplossing!

avatar

maart 29, 2016, 2:55 pm

partner ziet af van overwaarde huis. Kom niet in aanmerking om bij te lenen. Moet er bewijs zijn dat hij de overwaarde daadwerkelijk heeft ontvangen. (kan misschien onderhands lenen) en contant betalen. mag dit?

avatar

mei 10, 2016, 5:08 pm

Dag Marion,

Heb ik het goed begrepen. Jouw ex-partner wilt jou uitkopen. Hij/zij is op zoek gegaan naar een financiering, maar heeft dit niet verkregen. Momenteel zou jouw ex-partner wel een onderhandse lening kunnen bekomen en wilt hij jou in contant geld uitbetalen.

Het speelt eigenlijk geen rol van waar het geld om de uitkoopsom te betalen komt. Dit kan via een hypothecair krediet, lening op afbetaling, een schenking of een onderhandse lening (via vriend of familie). Jouw ex-partner heeft het geld verkregen. Jouw ex-partner gaat jou wel niet cash kunnen betalen. Het betreft een onroerend goed (woning, apprtement, studio,...). Iedere transactie gebeurt dan ook via een notaris. Je raadpleegt er best zelf een uit jouw buurt.

Heb je hiermee voldoende informatie?

avatar

april 10, 2016, 11:07 am

Beste,
Wat in het geval dat mijn ex en ik samen de grond gekocht hebben van mijn ouders aan een zeer lage prijs, dat mijn vader het huis volledig gebouwd heeft en dat het huis nu bijna 2,5 x de waarde is van de hypotheek die nu nog loopt... Ikzelf woon in het huis... Heeft mijn ex-man echt recht op de helft van de waarde van het huis? Of wat zijn de mogelijkheden om toch het werk van mijn vader te recuperen..

avatar

mei 10, 2016, 5:14 pm

Dag Sarah,

Als jullie samen de grond hebben aangekocht (ieder voor de helft) en jullie hebben er nadien een woning op gebouwd, dan is de grond met woning eigendom van jullie beiden. Wie de woning ook gebouwd heeft. In dit geval jouw vader dus.

Bij een verdeling van het onroerend goed hebben jullie dan ook allebei recht op de helft van de waarde (activa). Maar jullie zijn ook allebei verplicht tot de helft van de schulden zoals een hypotheeklening (passiva). Als jullie destijds geen contract hebben afgesloten met jouw vader, vrees ik dat er op het eerste zicht niet veel mogelijk is.

Wel kan je vragen aan jouw ex-partner om de nodige redelijkheid aan de dag te leggen. Je kan "in der minne" nog altijd iets overeenkomen.

avatar

juni 16, 2016, 12:30 pm

Beste,

Mijn vriendin houdt de relatie voor bekeken en dus zou ik haar graag uitkopen. We hebben steeds alle investeringen mooi gesplitst. Ik kan via mijn familie wel wat extra geld krijgen, zij niet. Vorig jaar werd ons huis onafhankelijk geschat omwille van een herziening van de lening. Het huis is nog niet af. In onze straat zijn er een aantal huizen onder vergelijkbare omstandigheden verkocht moeten worden omdat uitkopen geen optie was. Hieruit bleek er steeds een dramatisch verschil te zijn tussen de geschatte waarde en de uiteindelijke verkoopprijs (soms tot 50000€ bij een bevriend koppel!). reëel zou ik haar op basis van de schatting 51000€ moeten betalen. Ik krijg echter maximum 40000€ bij elkaar. Volgens mij is dat nog steeds beter dan wat we er met een verkoop voor zouden krijgen en aan overhouden. We kunnen het ook niet ellendig lang te koop stellen, er is geen geld voor huur van iets anders, zolang het huis nog betaald wordt. Is dit een vreemd of niet-realistisch voorstel of wordt dit nog gedaan?

Mvg, Kevin

avatar

juni 17, 2016, 9:15 pm

Dag Kevin,

Bedankt voor jouw reactie en vraag. Het antwoord op deze vraag kan je best aan jouw vriendin vragen. Als zij er akkoord mee is, dan kan je verder.

Om raad te krijgen over de financiering van de uitkoop kan je ook steeds terecht bij een kredietbemailldeaar in hypothecair krediet in jouw buurt; Dit advies is gratis en vrijblijvend. Zoek hem bovenaan deze pagina.

avatar

augustus 24, 2016, 6:58 pm

Hallo,

mijn ex-partner heeft van zijn ouders en een groottante in het verleden handgiften gekregen respectievelijk van 75000 euro en 25000 euro. De bewijstukken hiervan zijn handgeschreven documentjes die geen notaris zijn gepasseerd.

Bij het aangaan van de scheiding, we zijn getrouwd met scheiding van goederen, eist mijn ex-partner deze bedragen integraal terug. Ik kan de akte van het huis, noch in de akte van de hypotheek deze bedragen terugvinden.

Kan hij deze bedragen dan integraal vorderen ?

Ik zou het huis eventueel willen overkopen.

Bovendien heeft hij bij het begin van de breuk eemzijdig de spaarrekening leeggehaald voor een bedrag van 30000 eur. Hij claimt ook dit bedrag als zijnde een deel van zijn ontslagvergoeding die hij het jaar voordien ontving.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Vriendelijke groeten

Kristel

avatar

september 09, 2016, 9:30 am

Dag Kristel,

Jullie zijn gehuwd geweest met een stelsel van scheiding van goederen. Dit betekent dat er geen gemeenschap bestaat. Enkel als je samen iets hebt aangekocht, zal je dit moeten verdelen. Ik ga ervan uit dat dit de woning is. Je moet dan inderdaad kijken naar de notariële aankoopakte. Wie is voor welk gedeelte eigenaar. Indien 50/50, zijn jullie allebei voor de helft eigenaar. Jullie zullen hierrond een regeling moeten treffen.

Hetzelfde geldt voor de geplunderde rekening. Van wie was die? Van wie waren de gelden? 

Mijn advies is om een advocaat te raadplegen. De materie is te complex om er alleen uit te geraken.

avatar

september 06, 2016, 8:40 pm

Na 3 jaar nadat we ons huis gekocht hebben verlaat me ex me (inmiddels 1 jaar geleden). Intussentijd (verdeling moet nog gebeuren) betaal ik de lening van 1.300 euro alleen af terwijl zij huurt voor een bedrag van 700 euro. Nu eist zij dat het huis word geschat voor verhuur nl zij gaat ervan uit dat als we beiden iets zouden gehuurd hebben en het huis verhuurden ze recht heeft op de helft van het huurbedrag. Wel belangrijk om te vermelden is dat de elektriciteit volledig afgekeurd is en de woning dus niet verhuurbaar is. Kan zij zomaar de helft van een fictief huurbedrag opeisen over de periode dat zij vertrokken is tot aan de verdeling?

avatar

september 09, 2016, 9:08 am

Dag David,

Er zal een serieuze staat van verdeling opgemaakt moeten worden door de notaris. Naar de bank toe zijn jullie allebei verantwoordelijk voor de betaling van het hypothecair krediet. Onderling kan je compenseren. Jij hebt dus een claim tegenover jouw ex-partner.

Jouw ex-partner daarentegen heeft ook wel een punt, in die zin, zij zal waarschijnlijk voor de helft eigenaar zijn en heeft dus daar ook rechten. Wat het uiteindelijke doel van de woning wordt, zullen jullie samen moeten beslissen. In het slechtste geval zal een rechter beslissen. Mijn advies is om er eens met jouw notaris (of die van de verdeling) over te praten. Een notaris kan jou hierin goed begeleiden en de nodige concrete informatie bieden.

avatar

september 11, 2016, 2:39 am

Hallo,

Mijn partner en ik (31jr) hebben 2jaar geleden een huis gekocht voor 300000eur. We hebben een hypotheek aangegaan van 200000eur op 25jr.
We zijn allebei 50/50 eigenaar en ikzelf heb er 115000eur ingestoken meegaand met de index, mijn partner niets. We hebben nog een openstaande hypotheek van 190000eur. Nu beslissen we uit elkaar te gaan. We hebben er renoveringswerken in uitgevoerd en de woning is ondertussen geschat op 375000eur. Graag zou ik de woning willen inkopen. Kunt u me eventueel helpen aan een simulatie hiervan, om te kijken of dit haalbaar is voor mezelf. En eventueel ook aan een simulatie van wat ik zou overhouden moesten we de woning toch moeten verkopen en ervan uitgaande dat het verkocht zou worden aan een prijs van 375000eur.
U zou me er alvast enorm veel plezier mee doen, want dit brengt toch enorme kopzorgen met zich mee :-/
Met vriendelijke groeten,
Sofie

avatar

september 26, 2016, 5:28 pm

Beste Sofie,

Als jij €115.000 met eigen middelen geïnvesteerd hebt, lijkt het mij dat je veel meer rechten hebt in de aandelen van de woning. Je raadpleegt hier best zeer concreet jouw notaris over. Vraag aan hem om je te helpen bij een eerste verdeling. Nadien kan ik je verder helpen bij het simuleren hoeveel je voor een hypothecair krediet moet betalen.

mvg

Sven

 

avatar

september 13, 2016, 11:07 pm

Wat als dit gaat om een jonge nieuwbouw waarvan de geschatte waarde eventueel minder zal zijn dan de effectieve aankoopprijs? En moet je enkel het kapitaal of kapitaal plus interest terugbetalen aan de tegenpartij?
De aankoopwaarde was 250.000 warbij huis en grond geschat waren op 157 000. Infrasstructuur was heel duur maar dat word niet meegerekend bij verkoop? Na net geen 3 jaar lenen zouden we 200.000 moeten krijgen om de lening te voldoen bij verkoop. Maar ik bekijk de opties om uit te kopen daar ik 50 000 heb ingebracht bij start. Waarvan ik een handgescrheven brief heb van haar dat ze 25000 terug moet betalen bij beeindigen verkoopsovereenkomst. Graag dringend wat inside info want hier ken ik niet zoveel van

avatar

september 26, 2016, 5:33 pm

Beste Keibler,

De basisregel bij een verdeling is normaliter de huidige verkoopprijs. Wat is de woning vandaag waard? aan hoeveel zou je ze kunnen verkopen? 

Nadien volgt de vereffening met het saldo voor de hypotheek en de eigen inbreng. Er wordt dus geen opsplitsing meer gemaakt met constructie en grond.

Jouw notaris kan je in jouw concreet geval helpen bij het opstellen van de verdeling. Als je hier de detail kent, kan ik je verder helpen bij het simuleren of je een nieuwe hypotheeklening kunt aangaan.

Ik wens je veel sterkte en succes!

Sven

avatar

september 14, 2016, 9:53 am

Beste, We hebben toen we de grond aangekocht hebben een verdeelsleutel van 60-40% ingesteld. Ondertussen staat onze woning erop. We hebben de grond toen aangekocht aan 78.000 eur, ondertussen kost de grond hier meer dan 100.000 eur.
Schatting woning is 300.000 eur
Hoe gaat men nu de verdeling over het geheel berekenen?

avatar

september 26, 2016, 5:53 pm

Beste Tom,

De notaris maakt de verdeling op. Grond + nieuwbouw wordt niet afzonderlijk bekeken. Alles wordt aan de huidige waarde bekeken en verdeeld. Best informeer je al eens bij jouw notaris. Nadien kan ik simuleren of je een hypotheeklening kunt aangaan.

mvg

Sven

 

avatar

september 26, 2016, 8:56 pm

Beste,
Een zevental jaar geleden kocht ik met eigen middelen een huis waarvoor een hypotheeklening werd aangegaan van 123.000 euro. Na verloop van tijd trok mijn toenmalige partner bij me in en besloten we samen in te staan voor de gemeenschappelijke kosten (water, electriciteit, etc.) alsook de verdere afbetaling van de hypotheek. Dit is nooit officieel niet op papier gezet of beschreven, het was een mondelinge overeenkomst tussen ons. Jammer genoeg zijn we recent uit elkaar gegaan en is het niet eenvoudig een correcte of 'eerlijke' verdeling op te maken. Ik ben er absoluut mee akkoord dat zij recht heeft op een deel van kapitaal dat zij mee heeft afgelost. Is het bijvoorbeeld zo dat ik haar ook de betaalde interesten moet terugbetalen? Of is er een andere manier om deze ietwat speciale situatie op constructieve en correcte manier te regelen? Alvast bedankt voor uw antwoord.

Mvg
Tommie

avatar

september 29, 2016, 9:48 am

Dag Tommie,

Ik leid uit jouw verhaal hetvolgende af: jij bent eigenaar van de woning en jullie zijn niet gehuwd. Waren jullie wettelijk samenwonend of enkel feitelijk samenwonend? Als jullie enkel feitelijk een koppel waren, heeft jouw ex-partner geen recht op de woning noch op recuperatie van het afgelost kapitaal. Als jij bereid bent iets te vergoeden, is het jouw goodwill.

mvg

Sven

avatar

december 19, 2016, 6:06 pm

Beste,

Ik en mijn partner (gehuwd), kochten 6 jaar geleden een nieuwe woning. Stel dat de waarde van het huis € 300 000 bedraagt. We hebben nog een opstaande hypothecaire schuld van € 118 000. Het bedrag dat dus moet verdeelt worden is € 182 000. Ik wens mijn man uit te kopen. Klopt het dat ik de hypothecaire schuld van € 118 000 alleen moet afbetalen en daarbovenop € 91 000 aan mijn partner moet?

Met vriendelijke groet,

Kelly

avatar

december 28, 2016, 10:33 am

Beste Kelly,

Jouw redenering is correct. Je zal de bestaande hypothecaire lening moeten herfinancieren en een bijkomend bedrag moeten lenen om jouw ex-partner uit te kopen. Tegelijk met dit nieuwe hypothecair krediet zal je bij de notaris een akte moeten laten opmaken waardoor jij alleen eigenaar zult worden van de woning.

Bekijk zeker wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Een onafhankelijk kredietmakelaar kan je er alles over vertellen. Je vindt er een via deze link.

avatar

januari 05, 2017, 2:24 am

Beste, mijn ex-partner en ik scheiden in overeenstemming. Getrouwd onder scheiding van goederen met huwelijkscontract. Huis gekocht vooraleer we getrouwd waren. Nu zijn we nr bemiddelaar aan het gaan. Zij koopt het huis, prijs is al overeengekomen. Ik koop een ander huis. We hebben geen ruzie, maar zou het geld nodig hebben om nieuw huis te kopen. Maar met deze timing zou ik akte van nieuw huis eerder getekend hebben dan dat we via notaris in gescheiden zijn. Dit mag eenzijdig omdat we met scheiding van goederen getrouwd zijn. Volgens bemiddelaar moeten we wachten met verkoop van huidige woning omdat afspraken gezinswoning allemaal samen moet geregeld worden in EOT? Is dit correct kan dit niet eerder op elkaar afgestemd worden de aankoop/verkoop van nieuw en huidig huis. Kan er dan miserietaks ontweken worden of komen er dan andere taksen als zij al overkoopt op een moment dat we nog getrouwd zijn?

avatar

januari 09, 2017, 3:37 pm

Dag Jan,

In de EOT moet er inderdaad geregeld worden hoe de verdeling eruit gaat zien. Dit moet bevestigd worden via de rechtbank of de notaris. er zal sowieso een notaris aan te pas komen omdat er een onroerend goed verdeeld moet worden. Is het niet mogelijk om via de notaris een timing af te spreken? De notaris kan zich in verbinding stellen met de notaris van de verkoper zodat alles beter op elkaar afgestemd kan worden en er het nodige begrip kan gecreëerd worden.

avatar

januari 05, 2017, 5:32 pm

Hallo,

Mijn dochter en haar vriend woonden officieel samen. Ze gaan nu uit elkaar en zijn ouders nemen haar deel over van de woning. Moet mijn dochter dan registratiekosten betalen?

Bedankt !!!

avatar

januari 09, 2017, 3:22 pm

Beste Ivo,

Als de tegenpartij de woning overkoopt, zijn de daarbijhorende kosten volledig te hunne laste.

Laat hier uw commentaar na

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Door het indienen van dit formulier accepteert u de privacy policy van Mollom.