Wat verandert er voor hypothecair krediet in 2017?

Om te weten wat er verandert voor hypothecair krediet in 2017, moeten we misschien starten bij wat eraan voorafgaat.

Hoe zag de markt van het hypothecair krediet eruit in 2016?

Om te weten waar je naartoe gaat, moet je weten vanwaar je komt. Wat gebeurde er voor hypothecaire kredieten in 2016? Dit zijn enkele opmerkelijke feiten.

  1. Bodem tarieven voor woonkrediet (tot onder 1%)
  2. Negatieve rentevoeten voor hypothecaire kredieten met variabele rentevoet
  3. Derde herfinancieringsgolf op 24 maanden zorgt niet voor groei en rentabiliteit op kredietportefeuilles van banken
  4. Lichte stijging van huizenprijzen – stabiele woningmarkt
  5. Hypothecair krediet tot 100% nog mogelijk

 

Wat verandert er voor hypothecair krediet in 2017?

Deze feiten zullen volgend jaar (nog meer) gevolgen hebben voor de hypotheekmarkt.

1. Banken snoeien in personeelsbestand

De afgelopen maanden was het volop in de actualiteit. Banken en verzekeraars snoeien fel in het personeelsbestand. Vele bankkantoren zullen samengaan of gewoonweg verdwijnen.

Dit heeft tot gevolg dat je in 2017 misschien niet langer dezelfde vertrouwenspersoon voor jouw hypothecair krediet zult hebben. Of dat je waarschijnlijk naar een andere gemeente of stad zult moeten gaan om (de herziening van) jouw woonkrediet te bespreken.

2. Nieuwe wetgeving hypothecair krediet op komst

De wetgeving rond het hypothecair krediet verandert. De wet gaat in voege vanaf 1 april 2017. Twee grote veranderingen zullen naar voren komen als je informeert naar een nieuw woonkrediet. Het ESIS en de JKP (jaarlijks kostenpercentage).

Het ESIS is een verplicht document dat je toelaat om de voorwaarden van jouw hypothecair krediet te bekijken en te vergelijken met andere voorstellen.

Het JKP (jaarlijks kostenpercentage) is een percentage dat je toelaat om de totale kostprijs van jouw hypothecair krediet te vergelijken. In dit percentage zit de rentevoet voor jouw hypothecair krediet, maar ook alle andere kosten zoals dossier- en schattingskosten, premies voor verplichte verzekeringen, … inbegrepen.

3. Erkend statuut voor kredietbemiddelaar in hypothecair krediet vanaf 1 mei 2017

Vanaf 1 mei 2017 ga je op de website van het FSMA kunnen controleren of jouw bankagent of kredietbemiddelaar officieel erkend is om te bemiddelen voor jouw hypothecair krediet.

Het principe is heel eenvoudig. Ofwel staat jouw kredietbemiddelaar erop en is hij erkend. Ofwel niet. Dat betekent dat hij jouw kredietvraag niet mag behandelen.

De lijst wordt periodiek (wekelijks of maandelijks) bij gehouden. Check dit dus vooraleer je in zee gaat met iemand.

4. De rentevoet voor hypothecair krediet zal stijgen

De rentevoeten voor hypothecaire kredieten waren nog nooit zo laag. Er zijn gevallen bekend waarbij een nieuw woonkrediet werd toegestaan aan een rentevoet onder de 1% en sommige Belgen hadden in principe zelfs recht op terugbetaling van intresten van hun bankier.

Dat deze situatie niet houdbaar is merken we aan tal van factoren. De rentevoet zal dus geleidelijk aan stijgen. De vraag is alleen: “wanneer” en “met hoeveel”.

5. Hypothecair krediet nog maar tot 80% van de waarde van de woning

Banken hebben de voorbij jaren hypothecair krediet tot 100% of zelfs meer van de waarde van de woning verstrekt. De Europese Centrale Bank, en nadien ook de Nationale Bank van België, waarschuwen voor deze risico’s. Ze vragen om voor hypothecair krediet nog maar tot 80% van de waarde van de woning te gaan. Wordt een eigen woning voor jongeren hierdoor nog moeilijker? Gaan we naar een huurmarkt evolueren in plaats van een eigenaarsmarkt?

6. Strengere acceptatiecriteria voor hypothecaire kredieten

Door de waarschuwingen van de toezichthouders alsook om de rentabiliteit (winstgevendheid) op de hypothecaire kredietportefeuilles te bewaken, zullen banken strenger gaan worden. Zeker voor nieuwe kredietaanvragen.

7. Volgen er meer betalingsproblemen voor hypothecaire kredieten?

2016 werd getekend door enkele crisissen zoals de vluchtelingencrisis, de terreuraanslagen, de Brexit,… Niet meteen hoopvolle economische vooruitzichten. Dreigen er meer ontslagen? Ook het aantal langdurig arbeidsongeschikten stijgt. Zal dit tot gevolg hebben da er meer betalingsproblemen voor hypothecaire kredieten komen?

Toch nog rotsen in de branding van 2017

Toch hoeven we het allemaal niet zo pessimistisch te bekijken voor 2017.

Integendeel, iedere crisis biedt opportuniteiten. Hier gaan we een volgende keer dieper in.


Reacties (1)
avatar

januari 17, 2017, 10:03 am

Dit is een mooi overzicht van de evolutie van de hypothecaire markt.

Laat hier uw commentaar na

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Door het indienen van dit formulier accepteert u de privacy policy van Mollom.